19 JANUARI 2018
Framtidens stad – Hållbar livsstil oavsett ekonomiska förutsättningar
Regeringen har pekat ut nio nya möjliga städer och stadsdelar där 100 000 nya bostäder ska byggas. Hur lyckas vi göra dessa städer redo för framtiden? Hur skapas hållbara städer där ny teknik bidrar till att människor med olika ekonomiska förutsättningar kan bo? Vilka är utmaningarna och vilka är möjligheterna för att komma in i bostadsmarknaden och att kunna leva hållbart?
Välkommen till det sjätte seminariet i ABC-serien där framtidens stad diskuteras med perspektiv från politiken, näringslivet och akademin.
Frukostseminarium och utställning Näringslivets hus 19 januari 8.00-9.25
UTSTÄLLNING I SAMBAND MED SEMINARIET
Utställningskatalog
19 januari 2018Utställningskatalog
Katalog till utställning av urbana stadsvisioner framställda av 25 arkitektstudenter i masterstudio 4, KTH Arkitekturskolan.
Utställningen presenterar 5 olika perspektiv på samlad exploatering inspirerat av ABC-konceptet.
Utställningen invigdes av Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i samband med seminariet 19 januari 2018.
Arkitektur-studenterna från KTH-kursen ”Wooden Highrise and Future Cities” presenterar 5 olika perspektiv på samlad exploatering inspirerat av ABC-konceptet.
KORTINTERVJUER MED NÅGRA AV DE MEDVERKANDE I SEMINARIET
Fler seminarier
Hur blir Stockholm framtidens region
Vi diskuterar vi hur den nya Stockholmsregionen kan utvecklas på ett innovativt och framtidsinriktat sätt. Vi tar med oss FN:s hållbarhetsmål i våra samtal för att försäkra oss om att vi verkligen bidrar till ett hållbart samhälle.
Hackathon, Järvaveckan – Hur vill du leva år 2030?
ABC 2.0 Hackathon är ett samarbete mellan MTR, Skanska, Scania och WSP där vi tillsammans med er vill generera nyskapande idéer för den goda staden – en plats där alla kan bo, arbeta och mötas.
Framtidens stad – Hållbar livsstil
Hur skapas hållbara städer där ny teknik bidrar till att människor med olika ekonomiska förutsättningar kan bo? Vilka är utmaningarna och vilka är möjligheterna för att komma in i bostadsmarknaden och att kunna leva hållbart?
Hur bidrar investeringar i infrastruktur till hållbara städer?
Hur kan vi skapa goda städer och samhällen som möter bostadsbristen och bidrar till att vi får ett fossilfritt Sverige? Vad kan den nya nationella infrastrukturplanen bidra med?
Wingårdh och Sandell om ABC-stadens arkitektoniska inslag
Gert Wingårdh och Thomas Sandell presenterar ABC-stadens koncept och djupdyker i de arkitektoniska inslagen och hur framtidens träbyggnader kan se ut.
Hållbara städer med människan i centrum
Hur kan vi skapa goda städer och samhällen som möter bostadsbristen och bidrar till att vi får ett fossilfritt Sverige? Samt vad kan digitaliseringen bidra med?
Hur skapar vi framtidens attraktiva mötesplatser?
Att utveckla framtidens städer handlar inte bara om att bygga bostäder. Väl så viktigt är att bygga in samhällsfunktioner och skapa mötesplatser som är attraktiva och inkluderande.
Den goda (bo)staden och digitalisering
På politikernas agenda står 700 000 bostäder och fossilfria transporter inom 15 år. Mälardalsregionen förväntas växa med minst 500 000 personer fram till 2030. Vad betyder det för människorna som ska leva där?
Mobilitet utifrån människans behov
I det andra seminariet i seminarieserien är ämnet mobilitet utifrån människans behov – Hur kan vi utforma hållbara mobilitets- och transportlösningar för framtidens städer?
Nu skapas framtidens attraktiva stad
I det första seminariet ger samhällsutvecklare och politiker sin syn på visionen om ABC-staden 2.0 där forskning och samverkan har en central roll i utvecklingen av hållbara städer.